Panelgesprek: dak- en thuisloosheid anders bekeken

woensdag 23 oktober 2024 om 19u30 in de Unie
ism met Avansa, W13 en DURF2030

In de regio Zuid-West-Vlaanderen hebben 1.313 inwoners geen stabiele en veilige thuis. Om het concreter te maken: 4 op de 1.000 Zuid-West-Vlamingen zijn dakloos of thuisloos. Een derde van hen is jonger dan 18 jaar. Dit zijn niet alleen pijnlijke cijfers, dit grote maatschappelijke probleem blijft ook onder de radar. 

Tijd om daar iets te doen! Met Avansa Mid- en Zuidwest, DURF2030 en W13 slaat de Unie de handen in elkaar om dak- en thuisloosheid bespreekbaar en meer zichtbaar te maken. Om de mensen achter de cijfers te tonen. Om hun verhalen te vertellen.

Tijdens deze verdiepende avond richten we ons op het grotere plaatje van dak- en thuisloosheid, met een diverse groep experts en ervaringsdeskundigen.

Koen Hermans, professor sociaal werk en sociaal beleid aan de KU Leuven en coördinator van de dak- en thuislozentellingen, geeft ons inzicht in de omvang en ontwikkeling van dit probleem. Freek Spinnewijn, directeur van FEANTSA, een Europese NGO die zich inzet tegen sociale uitsluiting op het vlak van wonen, brengt de Europese context in kaart.

We verkennen ook de regionale situatie met Mauranne Debosschere, expert Wonen bij de W13, en Wouter Vanclooster, coördinator van Back On Track, een project dat jongeren ondersteunt die thuisloos zijn of dreigen te worden. 

Oshin Derieuw, succesvol bokser en voorvechter van maatschappelijke kwesties zoals dak- en thuisloosheid, sluit zich aan om haar perspectief te delen. Jonas Vansteenkiste, beeldend kunstenaar, zal spreken over zijn project “Draw me a house”, waarmee hij de ervaring van thuisloosheid in beeld brengt.

Ervaringsdeskundige Didier zal vanuit zijn eigen ervaringen met dak- en thuisloosheid getuigen, en zijn persoonlijke verhaal delen over hoe hij hiermee is omgegaan en welke impact dit heeft gehad op zijn leven. Dit biedt een unieke en belangrijke blik van binnenuit.

De avond wordt gemodereerd door Sandy Snoeck, die het gesprek in goede banen zal leiden.

 praktisch

wo 23 oktober 2024 om 19u30 bij de Unie 
info en tickets 5 euro / UiTPAS via reservatie@uniederzorgelozen.be / 056/22 04 00