WOONTRECHTER

actie voor het recht op wonen
in het kader van de Werelddag van verzet tegen armoede
donderdag 17 oktober om 15u – Trappen Stadhuis Kortrijk

Het Vlaams sociaal woonbeleid lijkt meer en meer op een trechter. Heel veel mensen hebben recht op een sociale woning, slechts weinigen bekomen er één. Nochtans kunnen we de huidige wachtlijsten wegwerken door 250.000 extra sociale woningen te voorzien.

In plaats daarvan werden in 2024 de voorwaarden om een sociale woning te bekomen verder verstrengd*. Daardoor wordt de teut van de trechter nóg smaller. Dat het grondwettelijk gegarandeerd recht op wonen aan zoveel voorwaarden wordt gekoppeld, is niet alleen absurd. Helemaal schrijnend is dat mensen in de meest kwetsbare (woon)situaties nóg langer moeten wachten dan voordien en dat sommigen er al helemaal geen toegang meer lijken toe te hebben. Zij kloppen dan aan bij tal van diensten en woon- en welzijnsorganisaties in onze stad die zich dagelijks keihard inzetten om hen toch een dak boven het hoofd te bieden. Maar die zijn niet uitgerust om hen een woonzekere woonoplossing aan te reiken.

De Kortrijkse Woonzaak en haar partners verzetten zich met klem tegen deze steeds strengere Vlaamse voorwaarden en een daarmee steeds onrechtvaardiger wordend woonbeleid, en roepen de lokale partners en het lokale beleid op om samen (verder) de gaten te dichten die dit Vlaams woonbeleid laat vallen.


WIE

De Kortrijkse Woonzaak is een brede coalitie van hulp- en middenveldorganisaties zoals A’kzie vzw, Unie der Zorgelozen, Avansa MZW, ABVV West-Vlaanderen, De Kier, … die zich verenigen om de permanente wooncrisis blijvend onder de aandacht te brengen.

Iedereen heeft recht op menswaardig wonen. Daartoe moet de beschikking over een aangepaste woning, van goede kwaliteit, in een behoorlijke woonomgeving, tegen een betaalbare prijs en met woonzekerheid worden bevorderd.” (artikel 1.5 van de Vlaamse Codex wonen)

* je mag geen spaargeld hebben; je moet Nederlands spreken op niveau A2 (voordien A1); je moet je inschrijven bij de VDAB; je moet kunnen bewijzen dat je de laatste 10 jaar 5 jaar onafgebroken in de gemeente hebt gewoond; …