De Unie steunt HARTSLAG Kortrijk
Net als ons ervan overtuigd dat de tijd is gekomen om met velen de handen in elkaar te slaan en ook in onze streek die warmere samenleving tastbaar te maken? Kom dan af naar de Kortrijkse Hartslag op zaterdag 7 maart in The Level!
WANNEER?
Zaterdag 7 maart van 9u30 tot 16u
WAT?
Na de geslaagde actie Pont du Coeur op 15 december wil Hart boven Hard Kortrijk nu de lokale Hartslag opmeten. Hoeveel goesting is er om aan een echt andere samenleving te werken, waar waarde het weer wint van winst? Deze Hartslag is een denk- en doedag waarop we willen verbinden, verdiepen en verbreden en de Tien Hartenwensen van Hart boven Hard (je vindt ze hier) vertalen naar concrete praktijken waar we in eigen streek mee aan de slag kunnen.
VOOR WIE?
Voor iedereen die ervan overtuigd is dat er wel een alternatief is voor de al te economische kijk op mens en samenleving van vandaag de dag, en die er mee wil aan bouwen.
WAAR?
In The Level, Botenkopersstraat 2, 8500 Kortrijk – klik hier voor een liggingsplan. Met dank aan Howest!
INSCHRIJVEN
Om één en ander wat praktisch te kunnen organiseren vragen we om in te schrijven voor deze Hartslag. Dat kan hier. Inschrijven is gratis, we rekenen erop dat wie inschrijft ook afkomt
DOORLOPEND
PARADE ATELJEE – Voor creatieve geesten, knutselaars en bricoleurs die liever al onmiddellijk de handen uit de mouwen steken! De hele dag kan je in het Parade Ateljee creatief aan de slag ter voorbereiding van De Grote Parade van Hart boven Hard op zondag 29 maart in Brussel.
HARTENMUUR – Heb je een goed Hart boven Hard idee om mee aan de slag te gaan? Laat het achter op de Hartenmuur!
DENKEN EN DOEN
9u30 Onthaal
10u00 Welkom
10u15 Inleiding op de dag door Eric Corijn, cultuurfilosoof, socioloog en professor sociale en culturele geografie aan de Vrije Universiteit Brussel
10u45 TIEN HARTENWENSEN – met elkaar in gesprek
In vier groepen gaan we na hoe de Tien Hartenwensen zich hier nu al manifesteren, of hoe dit zou kunnen. Elke groep werkt rond een thema en op geregelde tijdstippen schuiven we door. Zo willen we tegen de middag een staalkaart maken waar we verder mee aan de slag kunnen.Bij inschrijving duid je het thema aan waar je mee wil starten.
Dit zijn de thema’s:
Welvaart herverdelen – Over hoe we geld en welvaart eerlijker kunnen herverdelen
Eerlijk werk – Over hoe we kunnen omgaan met een economie die veel eist en hoe het anders kan
De wereld is van ons en iedereen – Over verschillen, gelijkenissen en solidariteit veraf en dichtbij
Think global, act local – Over de leefbaarheid van de wereld en je onmiddellijke leefomgeving en hoe we daar samen aan kunnen werken
12u45 PICKNICK Breng je eigen picknick mee. Ter plaatse is soep te verkrijgen.
13u30 HARTELIJK AAN DE SLAG – actie!
In kleine groepen werken we de staalkaart die de gesprekstafels opleverden verder uit tot concrete initiatieven voor de toekomst
15u30 Slotsom en een afsluitend Hart onder de riem door Jan Blommaert, hoogleraar Taal, Cultuur en Globalisering
+++
OVER HART BOVEN HARD
Hart boven Hard is een groeiende beweging die mensen en organisaties samenbrengt die zich verzetten tegen een al te economische kijk op de samenleving, voor wie ‘groei’ niet het enige doel kan zijn en ‘elk voor zich’ niet het enige middel. Sluit je aan en onderschrijf op hartbovenhard.be de ‘Alternatieve Septemberverklaring’ van Hart boven Hard.
HART BOVEN HARD in Kortrijk
Net als in achttien andere steden is er ook in Kortrijk een Hart boven Hard-groep. In oktober bracht die nogal wat volk bijeen voor het debat in de Schouwburg en op 15 december, de dag van de nationale staking, zette die de actie Pont du Coeur op. Meer weten of interesse om je zelf mee in te zetten? Stuur een mailtje naar kortrijk@hartbovenhard.be.
ZONDAG 29 MAART – DE GROTE PARADE
Op zondag 29 maart organiseert Hart boven Hard in Brussel haar Grote Parade. De Tien Hartenwensen zullen de optocht kleuren. Met duizenden burgers en organisaties trokken we de voorbije maanden aan de bel: als we een menselijke toekomst willen voor iedereen, dan moet deze samenleving dringend anders. Met de Grote Parade wille we deze boodschap kracht bij zetten. Wees erbij, kom op straat, want er is wel een alternatief! Lees meer.