Doorbreek de stereotypen

Mauranne Debosschere over het project ‘ABRI – dakloosheid ontcijferd’.

Met het project ‘ABRI – dakloosheid ontcijferd’ willen de Unie, W13, Durf2030 en Avansa de stereotiepe beeldvorming rond dak- en thuisloosheid doorbreken. Aan het roer van dit project staat Mauranne Debosschere, expert Wonen bij W13, de Zuid-West-Vlaamse welzijnsvereniging.

Wat heeft je ertoe gebracht om je te specialiseren in de thematiek van dak- en thuisloosheid?

Mauranne: “Het was eerder toevallig. Tijdens mijn stu­die sociaal werk kwam ik terecht in de mannenopvang van CAW Zuid-West-Vlaanderen. De verschillende verhalen en achtergronden van de mensen die ik daar ontmoette, open­den mijn ogen. Sindsdien heb ik bewust gekozen om met deze doelgroep te blijven werken. Toen de functie van expert Wonen bij W13 vrijkwam, zag ik het als een kans om meer invloed uit te oefenen op het beleid.”

Hoe wil je dit doen?

“Het meest uitdagende blijft de eenzijdige beeldvorming rond dak- en thuisloosheid. Veel mensen hebben een stere­otiep beeld van daklozen, terwijl de realiteit veel diverser is. Dit beeld doorbreken is essentieel om effectief beleid te kunnen maken dat rekening houdt met de diversiteit binnen deze groep.”

Het beeld doorbreken… mag ik dat zien als de aanlei­ding van het project?

“Klopt. In oktober 2021 hebben we een daklozentelling gehouden. De resultaten wilden we gebruiken om concrete acties te ondernemen om de diversiteit binnen de doelgroep zichtbaar te maken. Het idee om de expositie te creëren was vooral ook om die mensen een gezicht te geven. Dé dakloze bestaat niet, het zijn allemaal verschillende mensen: van man­nen tot vrouwen, van jong tot oud, en helaas ook veel kinderen. Het idee is om dak- en thuisloosheid vanuit een breder perspec­tief te belichten en de stereotypen te doorbreken. Deze mensen mogen niet puur herleid worden tot hun woonsituatie. Ze nemen heel veel andere rollen op en hebben talenten die soms niet meer gezien worden omdat ze het label van dakloze krijgen. De moti­vatie kwam ook vanuit de doelgroep zelf, die zich vaak verkeerd begrepen voelt.”

Wat mogen mensen verwachten van de expositie?

“De expo bestaat uit verschillende onderdelen. Bezoekers kunnen via een podcast de verhalen van de deelnemers ontdekken. Er zijn kunstwerken en foto’s te zien die de diversiteit van de doelgroep weerspiegelen. De foto’s zijn gemaakt door de mensen zelf, in echte situaties. We hebben nauw met hen samengewerkt en hen betrokken bij elke stap van het proces, waarbij we wilden wegblij­ven van stereotiepe beelden en de nadruk leggen op de menselijke kant van de verhalen. Er is ook een film gepland en er is er een samenwerking met beeldend kunstenaar Jonas Vansteenkiste waarbij bezoekers hun droomhuis kunnen tekenen. Dat leidt tot waardevolle gesprekken over woonsituaties en -wensen. Die teke­ningen zullen er ook te zien zijn. Naast deze expo, die plaatsvindt op locatie in de stad, kunnen mensen ook een inhoudelijke avond rond de thematiek bijwonen in de Unie.”

Wat hoop jij te bereiken na dit project?

“De beeldvorming rond dak- en thuisloosheid veranderen. Menselijke verhalen achter de cijfers tonen. Dak- en thuisloos­heid is geen ver-van-mijn-bedshow; het kan iedereen overkomen. We willen laten zien dat deze problematiek iedereen kan raken, ongeacht achtergrond of levensfase. Door de persoonlijke ver­halen te delen, hopen we het stereotiepe beeld van de ‘typische dakloze’ te doorbreken én hierdoor bij te dragen aan een beter en inclusiever beleid.”

Als je denkt aan de toekomst…?

“We hopen dat dit project als voorbeeld kan dienen voor andere regio’s. Idealiter zouden we een reizende tentoonstelling willen opzetten om de boodschap breder te verspreiden. Ook blijven we zoeken naar nieuwe manieren om de diversiteit binnen de doelgroep zichtbaar te maken en de beeldvorming te verbe­teren, mogelijk in samenwerking met culturele en artistieke initiatieven.”

interview Angelina Toemasian
lees meer over Abri – dakloosheid ontcijferd op p.31

De razend interessante podcast van W13 met de getuigenissen over dak- en thuisloosheid kan je
beluisteren door deze QR code te scannen.

De Gazet