Investeren in Bolingo

Geert Six over investeren in liefde

Dag publiek,

Het kwakkelt. Het twijfelt. Het zeurt. Niet alleen op weergebied maar ook op economisch en politiek vlak. We verliezen kracht. We hebben weinig toekomstperspectief. We hebben miljarden te kort. De toekomst wordt besparen in plaats van investeren. De verkiezingen werden gewonnen door de keizer van Antwerpen, die op zijn gekende manier de winst van anderen weet te verdoezelen. De politiek, die maandenlang als een mug mijn oren teisterde werd meer dan ooit een show, entertainment, circus.

De tv en de sociale media maken content, ze spuwen programma’s en de politiekers worden acteurs. Ze maken of breken mekaar. Ze gaan in conclaaf. Ze bekampen elkaar als volleerde boksers. Ze winnen of verliezen. Ze plengen tranen bij verlies, ze juichen bij winst. Als helden die een matchke hebben gewonnen. Het zijn sterren die onze levens een andere richting kunnen geven. Onze boot drijvende houden is opdracht nummer één voor de toekomstige premier en zijn coalitie. Het wordt een budgettair titanenwerk. Rekening niet op orde ? Dan wacht de Europese strafbank. Dan oogt onze toekomst en die van ons kinderen niet zo fraai.

Dat tekort zet ons in onzen bloten, het zal onze zuurverdiende spaarpot aanvreten. Wij, de verwende consumenten, zullen moeten kiezen tussen de snoepreisjes, de terrasjes, de concerten, zullen die noodzakelijke verbouwing moeten uitstellen. Al die zaken staan on hold als er enkel wordt bespaard, dan valt de economie stil, op die manier wordt het een vicieuze cirkel. Besparen is niet min. Besparen doet pijn. En er lijkt geen licht aan het eind van de tunnel. Wie zal dat betalen ? Wie heeft zoveel geld ? Wie heeft zoveel ping ping ping?

Het werd geen lente en de zomer geeft voorlopig ook niet thuis. Het weer stuurt alarmsignalen, de bij vraagt, waar zijn de bloemen? De zeehond spoelt aan met een maag vol plastic. De straalstroom is het noorden kwijt. Het poolijs verliest volume, gletsjers verdwijnen, in het zuiden drogen dorpen uit. Er is veel kommer en kwel. Overal is het wel iets, over oorlogen zeg ik maar niets. Het doet te veel pijn, al dat onrechtvaardig en eindeloos lijden.

Geacht publiek,

De mens kan veel, tal van crisissen kunnen we bezweren, de uitwassen van het neoliberale handelen roepen we tot de orde. Dat begint bij onszelf. Bij onze gulzigheid. We moeten in de spiegel kijken, als samenleving, individueel en collectief. Veel van onze problemen gisten al veel te lang. Daarom moet er hier en daar in het vlees worden gesneden. Kom, we gaan aan de slag, voor alles wegsmelt, het geld voor de pensioenen, de kost van de vergrijzing, de prijs voor het onderwijs, de cheque voor de zorg. Laat ons beginnen. Ik doe graag mijn duit in het zakje. Een beetje averij, wat builen en bletsen kan ik aan, maar veel anderen niet. Die gaan vlug kopje onder. Zonder reddingsboei zijn ze reddeloos verloren. Als het zo zit, zeg ik NEE tegen wilde besparingen. NEE tegen het gebrek aan een toekomstperspectief. Ik hoor dat we met de juiste partijen zitten om het land te hervormen. Goed, doe het dan. En gelieve er dan over te zwijgen. Want ik hoor dat riedelke al jaren. Dus, hup mijne dames en heren, aan de slag. Het zal mij benieuwen. Ik volg en lig op vinkeslag. Want op al die wonden horen pleisters in plaats van er met een mesje in te peuteren.

Vrienden,

Laat ons niet besparen op de liefde, op empathie en mededogen. Laat ons de knip niet zetten in elkaar, in verbeelding, zorg en menselijkheid. Wat we met elkaar kunnen verwezenlijken is geen optische illusie, dat is een concreet gebeuren, we maken, praten en eten met elkaar. Tijdens het maken van een voorstelling als laatst Klankenkoorts passeren al onze menselijke tekorten, al onze talenten. Er is twijfel, angst en voortdurend overleg. Ook wij zijn in conclaaf, ook wij wikken onze pro en contra’s, ook wij moeten keuzes maken. We schrijven en schrappen. We schaven tot we arriveren. Applaus is dan ons deel. Dat en trots. Dat en liefde. De liefde voor de kunst. De liefde voor elkaar. De liefde voor het leven. Alleen maar liefde. ‘Bolingo’ heette dat in Klankenkoorts. BOLINGO IS LIEFDE. Laat ons daarin investeren.

Geert Six

De Gazet